Hvad er sansesystemerne?

Sensoriske input er næring for nervesystemet. Alle muskler og led, vitale organer, hvert hudområde og hvert sanseorgan i hovedet sender sensoriske input til hjernen. Hver sanseoplevelse er en form for information. Nervesystemet bruger denne information til at producere respons, der tilpasser krop og sind informationen. Uden en god tilførsel af mange former for sensoriske input kan nervesystemet ikke udvikles hensigtsmæssigt. Hjernen behøver en stadig variation af sensorisk næring for at udvikle sig og fungere.

Der er tre sanseniveauer, der giver os vigtig information om os selv og vores omgivelser.

Disse sanser fortæller os:

 1. Hvad der sker på afstand(gennem syn og hørelse), hvad der sker på kroppens overflade(gennem berøring), og hvad der kommer ind i kroppen(gennem lugt og smag). Disse sanser kaldes også de ydre sanser, da vi kan se sansens receptororgan med vores blotte øje.
 2. Hvordan og i forhold til hvad kroppen bevæger sig. Dette sker via de sanser, der reagerer på bevægelse; tyngde og kropsposition (den vestibulære sans og den proprioceptive sans). Disse sanser kaldes også de indre sanser, da deres receptorgan ligger gemt inde i kroppen.
 3. Hvad der foregår inden i kroppen, gennem sensoriske input i vores indre organer(visceroceptorer). Ligeledes indre sanser, da receptororganet ligger inde i kroppen.

De tre typer sansning(niveauer):

1. Sensoriske input, der giver information om, hvad der kommer uden for kroppen (exteroceptorer)

 • Syn(visuel sans)
 • Lyd(auditiv sans)
 • Smag(gustatorisk sans)
 • Lugt(olfaktorisk sans)
 • Berøring(taktil sans)

2. Sensoriske input der giver information om, hvor kroppen er i rummet, og hvordan den bevæger sig (proprioceptorer)

 • Position og bevægelse(proprioceptiv sans)
 • Tyngdekraftens påvirkning, hovedbevægelser og balance(vestibulære sans)

3. Sensoriske input, der fortæller os om kroppens indre(interoceptorer)

 • Fornemmelser fra indvolde/indre organer(visceral sans)

Sikker e-mail

Hvis du gerne vil sende mig en mail, bedes du trykke på knappen herunder. Mailen du sender, er sikret via firmaet EasyMe, som er min dataansvarlige. Derfor er det muligt at sende personfølsomme oplysninger, hvis du har behov for dette.

Kontakt oplysninger:

Privatpraktiserende Ergoterapeut
Lone Olsen
Bjarkesvej 6, 1. tv.
3000 Helsingør

Mobil: 51 72 44 99